Satisfactia in cariera si interesele vocationale

26.04.2012by: Radu Nicolae Cocea

  In articolul despre Drumul spre cariera potrivita am scris ca pentru a obtine satisfactie profesionala, o prima necesitate este legata de existenta unei potriviri puternice intre cerintele carierei alese si trasaturile de personalitate, interese, aptitudini si valori si ca primul pas in acest demers este cunoasterea de sine.

  In textul pe care il cititi, voi incerca sa stabilesc importanta pentru satisfactia profesionala a conceptului de „interese”, prin prisma unui instrument foarte puternic de masurare a acestora.

 

  Insa inainte de a stabili importanta intereselor, e important sa facem o distinctie intre aptitudini (ce stiu sa fac) si interese (ce prefer sa fac).

 

  O strategie optima consta in a porni in planificarea carierei evaluand intr-o prima etapa mai degraba interesele si construind pe parcurs abilitatile necesare decat luand decizia in functie de aptitudini.

  De exemplu, nu toate persoanele care au aptitudini matematice vor fi satisfacute in profesii care implica cifre si calcule, intrucat e posibil ca unii sa aiba o inclinatie subiectiva spre alte activitati (stiinte sociale, de exemplu), in pofida aptitudinilor matematice pe care le au.

 

  Aceasta strategie, de a lua in calcul mai degraba abilitatile decat interesele, poate fi una din cauzele pentru care exista azi un numar mare de persoane care ocupa locuri de munca pe care le detesta.

 

  Cu siguranta ca la alegerea carierei sunt implicati si alti factori, cum ar fi stadiul pietei, valorile personale, disponibilitatea de a urma un parcurs educational corespunzator cu interesele. In acelasi timp, interesele intr-o anumita arie nu sunt garanti ai succesului, insa ele indica in general o mai mare probabilitate de a obtine satisfactie intr-o anumita meserie.

 

  Studiile arata ca persoanele care fac alegeri profesionale in concordanta cu intereselor lor traiesc satisfactie la locul de munca si au o mai mare stabilitate profesionala si personala.

 

  Sigur ca subiectiv, cu totii avem o idee despre ce ne place si ce nu. Insa pentru a masura in mod cat mai obiectiv si eficient interesele vocationale si a putea face corelatii cu potentiale potriviri cu anumite profesii, este necesar un instrument creat in acest sens.

 

  Chestionarul de Interese Vocationale Jackson (JVIS) este un chestionar complex construit pentru evaluarea intereselor vocationale si care poate furniza urmatoarele informatii:

  • un profil al 34 de interese vocationale (preferintele pentru anumite domenii, de exemplu: Vanzari, Drept, Servicii medicale, Munca de birou, Arte creative, Matematica, Stiinte biologice, etc.);
  • un profil al celor 10 teme ocupationale (Expresiv, Logic, Curios, Practic, Asertiv, Socializat, Orientat spre ajutorare, Conventional, Intreprinzator, Comunicativ);
  • o indicatie asupra similaritatii profilului persoanei careia i se administreaza chestionarul cu profiluri reprezentative pentru 32 de categorii profesionale, care au corespondent in Clasificarea Ocupatiilor din Romania;
  • descrieri ale altor aptitudini necesare pentru ocupatiile cu care profilul prezinta cel mai mare grad de similitudine.

 

  Cine poate beneficia de raportul JVIS?

  • cei care sunt in pozitia sa faca o alegere de cariera;
  • cei care vor un plus de satisfactie in cariera lor;
  • cei care doresc sa se cunoasca mai bine din punctul de vedere al intereselor vocationale;
  • cei care sunt la inceput de cariera si doresc sa stie in ce directie se pot dezvolta pentru a obtine maximul de satisfactie;
  • cei care simt ca nu se potrivesc cu activitatea profesionala pe care o desfasoara in acest moment si doresc sa stie in ce domeniu ar putea sa activeze in asa fel incat sa se simta impliniti.

 
  
In cazul in care vi se pare important sa identificati interesele vocationale, va invit sa folositi formularul de mai jos pentru a va programa la o sedinta individuala.

 

 

@

formular pentru contact

Reproducerea acestui text sau orice adaptare a acestuia sunt sanctionate potrivit art.140 din legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.