Articol pentru barbati: "Dupa seductie..."

13.01.2012by: Radu Nicolae Cocea

Ai sedus-o. Si acum ce se intampla? Treci mai departe? Te desparti pur si simplu sau nu mai investesti in relatie pana cand ea se satura si pleaca? Si tot asa, la nesfarsit? Multi barbati spun ca barbatilor le e frica de casatorie. Multe femei spun ca baieteilor le e frica de casatorie, nu barbatilor.

Dar de multe ori nu e vorba de frica. E vorba de faptul ca barbatii sunt pregatiti sa cucereasca, sa seduca, dar mai putin pregatiti sa intretina o relatie. Poate din cauza constitutiei lor genetice, poate din cauza societatii in care traiesc, poate din cauza familiei, ceea ce este sigur este ca barbatii sunt total nestiutori in ceea ce priveste ingrijirea unei relatii. Si decat sa fie angajati intr-o „afacere” pe care nu o cunosc, de multe ori prefera sa plece spre ceva mai familiar.

Nu e vorba de faptul ca barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus, nici nu cred ca trebuie sa intelegem femeile (!), ci pur si simplu cred ca este vorba despre a constientiza avantajele pe care le pot aduce pentru un barbat cateva notiuni despre relatie. Cu alte cuvinte, ceea ce poti sa faci inainte sa te hotarasti sa „treci mai departe” sau sa renunti sa investesti in relatie, sperand ca ea se va satura si va renunta.

1. Asteptari

De multe ori, femeile se supara pentru ca nu primesc ceea ce nu au cerut niciodata. Se supara ca nu primesc afectiune, dar nu ti-au spus niciodata ca au nevoie (ar trebui sa stii, daca le iubesti), nu ti-au spus niciodata ce inseamna „afectiune” pentru ele. Prin urmare, exista trei optiuni: (i) sa te enervezi, (ii) sa treci mai departe sau (iii) sa te responsabilizezi, sa depui putin efort sa o asculti atunci cand o intrebi care sunt asteptarile ei, cat mai clar.

2. Egoismul

Eticheta „esti egoist”, a aparut ca mijloc de constrangere. Indata ce o persoana nu face ceea ce eu ii cer, am optiunea sa ii spun: „esti egoist”, pentru a il constrange sa faca ceea ce vreau. Nimeni nu isi da seama ca a spune celuilalt „esti egoist” este o forma suprema de egoism si de a nu fi deschis la dorintele si asteptarile celuilalt.

3. Schimbarea

Prima perioada e minunata. Faceti totul impreuna. Petreceti mult timp impreuna. La un moment dat insa, iti dai seama ca vrei sa faci si lucruri singur, fara ea chiar: apare o schimbare. Acest lucru apare in mod inevitabil in orice relatie. Din fericire apare, pentru ca aceasta dorinta ca fiecare sa aiba si timp pentru sine, pe langa timpul petrecut in cuplu, este ceea ce asigura o calitate buna si o viata lunga relatiei de cuplu. Cei care vor sa tina prea aproape partenerul nu isi dau seama ca in acest fel se transforma in persecutori si ca vor scurta viata relatiei.

4. Reactiile emotionale

Inevitabil, barbatii fac gafe. Ca e vorba de comentarii sau de comportamente, barbatii fac gafe. Si uneori partenerele sufera din cauza acestor gafe. Prin urmare, nu e logic ca barbatii sunt raspunzatori de toata suferinta femeilor? Va propun ca pentru o clipa sa renuntati la aceasta legatura de cauzalitate aparent logica si sa cercetati urmatoarea perspectiva: barbatul este responsabil de gafa lui, femeia este raspunzatoare de felul cum a reactionat la gafa barbatului. „Da, am gresit cand am intarziat, sunt responsabil de asta. Dar tu esti responsabila de reactiile tale, de lacrimile tale, de nervii pe care tu ti i-ai facut. Fiecare este responsabil pentru ceea ce aduce in relatie. Am putea sa gestionam si aceasta situatie altfel?”

Poate ca aceste cateva notiuni de relatie pot ajuta un barbat sa nu ii mai fie frica de o relatie, sa poata sa faca alegerea constienta de a fi intr-o relatie implinita cu o femeie si mai ales sa poata sa gestioneze situatiile dificile care apar intr-o relatie de cuplu.

Autor: Psih. Radu-Nicolae Cocea

 

@

formular pentru contact

Reproducerea acestui text sau orice adaptare a acestuia sunt sanctionate potrivit art.140 din legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.